Koulutusta vai pakkotyötä??

 Usein kuulen puhuttavan, että asevelvollisuus ei voi olla pakkotyötä, koska se ei ole työtä. Perus ajatuksena on ilmeisesti määritellä työ sellaisella tavalla, että varusmiespalvelus jää sen ulkopuolelle. Työ rangaistuksen uhalla nähdään ymmärrettävästi moraalittomana. Siinä on kaikuja totalitarististen hallintojen työleireille.

Olennainen kysymys ei kuitenkaan edes ole onko asepalvelus työtä, koska asepalveluksesta on lain ja ihmisoikeus sopimusten pohjalta jo oikeus kieltäytyä.

Kysymys onkin siviilipalveluksesta. Siviliipalvelus sisältää työpalvelukseksi kutsutun jakson, 11 kuukautta.

No onko työpalvelus työtä? Työpalveluksen päivittäinen kesto on 8 tuntia, johon sisältyy tyypillisesti kaksi ruokataukoa ja yksi 15 minuutin tauko. Työaika siis ei merkittävällä tavalla eroa perinteisestä palkkatyöstä.

Entäs työnkuva? Olen itse suorittanut työpalveluksen päiväkodissa. Työnkuvaani sisältyi esimerkiksi: pukemista, siivoamista, leikkimistä, ryhmän ohjaamista ja ruokakärryjen tuomista.

Ainoa tehtävä, johon minua ei voitu laittaa oli vastuu vaatimusten takia ryhmän itsenäinen ohjaaminen.

Alla on Helsingin sanomien artikkelista lainauksia päiväkodissa töissä olevalta liikunnan ohjaajalta.

”Olemme esimerkiksi voimistelleet aamupiireissä. Pihalla suosituinta on ollut sellainen paulinjahtaamisleikki, missä on yhdistelty hippaan vähän kiipeilyä ja ketteryyttä vaativia tehtäviä ja piiloutumista."

"Se ei korvaa kasvatusalan koulutusta. Hän on kuitenkin tottunut toimimaan ryhmien kanssa ja solahtaa siksi luontevammin päiväkotiin kuin sellainen, jonka tavallinen työ on vaikka toimistotyötä. Aika lailla samoja hommia hän siis tekee kuin lastenhoitajatkin."

"Avustan työntekijöitä siellä, missä tarvitaan: Pukemisessa, ruokailussa, päiväuniaikaan. Leikin lasten kanssa", Saarinen luettelee."

Kuten huomaamme on tekee artikkelin liikunnan ohjaaja samaa työtä, kuin siviilipalvelusmies.

Argumentti siis siitä, että siviilipalvelus olisi pakkotyötä vaan "koulutusta" ei kestä kriittistä tarkastelua.

Se myös paljastaa isomman ongelman. Miksi aikuisten pakkokoulutus olisi yhtään pakkotyötä eettisempää? Mitä taitoja kansalaisten voidaan olettaa osaavan rangaistuksen uhalla? Miksi näitä taitoja vaaditaan sukupuolen perusteella? 

Peruskoulun laiminlyömisestä ei kukaan ole joutunut vankilaan. Miksi kirjaimellisesta pakkotyöstä kieltäytymisestä sitten joutuu vankilaan? Nyt työpalvelus koskee myös vain miehiä. Voisiko ratkaisu päiväkotien työvoimapulaan olla palkata halukkaita alikoulutettuja tähän samaan tukityöhön, joka nyt tehdään pakkotyöllä. Omassa tapauksessani olin päiväkodissa huipputyöntekijä ja sain lapsilta ihanaa palautetta. Käytännössä pakkotyö kuitenkin tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Yliopisto-opintojen viivästyminen vuodella tekee työpalvelua isomman kuopan verokantaan.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008616229.html



Kommentit